tuin-aanbieding.nl
Helaas, we konden niks vinden met deze zoekopdracht...
Categorieen
Producten

Onderhoud teakhouten tuinmeubelen

2022-10-26
2 minuten leestijd
Onderhoud teakhouten tuinmeubelen

Je hebt prachtige teakhouten tuinmeubelen in je tuin en ben nu op zoek naar de beste manier om ze mooi te houden. Om te beginnen leggen we je uit wat teakhout precies inhoudt. Teakhout is namelijk een harde houtsoort dat perfect geschikt is voor gebruik buitenshuis. Dat komt doordat teak langzaam groeit heeft het een fijne houtstructuur heeft waardoor het niet splintert. Wel zo prettig als je een tuinstoel of tafel hebt natuurlijk. Onbehandeld teakhout de eigenschap dat het na verloop van tijd een mooie grijze tint krijgt, en dat is een van de redenen waarom het zo veel gebruikt wordt voor tuinmeubelen. Lees verder om meer te weten te komen over het schoonmaken en onderhouden van teakhout.

teak tuinmeubelen onderhouden: hoe doe je dat?

Het schoonmaken van teakhouten tuinmeubelen kan op 3 manieren:

  1. Gebruik lauwwarm water, groene zeep en een grove borstel of pluisvrije spons
  2. Gebruik lauwwarm water, een kopje soda en een grove borstel of pluisvrijespons
  3. Gebruik teak cleaner en het bijbehorende sponsje

Bij de optie 1 en 2 is het belangrijk om te zorgen dat het hout goed nat is. Door het hout goed nat te maken gaan de vezels van het goed open staan.

Optie 1 en 2: Bij het gebruik van groene zeep of soda:

Meng de groene zeep of soda in een emmer met lauwwarm water en dompel hierin de borstel of pluisvrije spons. Wrijf het goed in het teakhout en laat dit vervolgens 5 tot 10 minuten intrekken. Vervolgens is het een noodzakelijk om het hout goed te schrobben. Dit doe je altijd met de lengte van de nerf mee! Nadat je het hout goed geschrobd hebt is het belangrijk om het teakhout goed af te spoelen met de tuinslang of een emmer water.

Optie 2: Bij het gebruik van teak cleaner:

Op deze manier is het niet nodig om het teakhout helemaal doorweekt te laten worden. Door het hout lichtelijk nat maken een is al snel voldoende. Wrijf hierna het teakhout in met de teakcleaner en doek of spons. Lees hiervoor wel altijd de instructie die vermeld wordt op de teak cleaner. Pak vervolgens een spons en schrob het teakhout schoon. Doe dit net als het schrobben met de lengte van de nerf mee. Spoel de teakhouten tuinmeubelen vervolgens ruim af met een tuinslang of emmer water.

Wat als het teakhout schoon is?

Als je alles grondig schoongemaakt en afgespoeld hebt kun je 2 dingen doen. Je kunt namelijk het teakhout weer natuurlijk laten vergrijzen, maar ook de teakkleur behouden. Dit kun je als volgt aanpakken:

1. Het teakhout natuurlijk laten vergrijzen

Teak hout natuurlijk laten vergrijzen is een natuurlijk proces dat vanzelf zal gaan na verloop van tijd. Hier hoef je zelf niets aan te doen en je kunt het ook niet versnellen. Het is hierbij wel belangrijk om het teakhout meerdere keren per jaar goed schoon te maken op één van de manieren waarop we je eerder verteld hebben.

2. Het behouden van de teakkleur:

Let op: het is hiervoor belangrijk dat het hout schoon en kurkdroog is. Schoonmaken kan op één van de hierboven genoemde manieren. Laat het hout hierna goed drogen. Laat je hout hiervoor lekker in de zon staan. Indien je je teakhout niet goed laat dogen kan dit na het behandelen resulteren in zwarte vlekken, en dat wil je natuurlijk niet. Is je teakhouten tuinmeubel na het reinigen niet helemaal egaal van kleur? Schuur het meubel dan voorzichtig egaal met wat schuurpapier. Voor het behandelen met de teak protector is het belangrijk om de fles even goed te schudden. Doe dit ongeveer 30 seconden. Breng vervolgens een egale en dunne laag teak protector aan met een pluisvrije doek. Wrijf de laag ten alle tijden goed uit om kleurverschillen te voorkomen.