Alleen betrouwbare webshops

Je loungeset beschermen: hoe doe je dat?

Loungesets zijn in principe gemaakt om het gehele jaar buiten te laten staan. Door weer en wind kan het materiaal namelijk overleven, zeker als het juiste onderhoud wordt toegepast. Veel loungesets worden echter verkocht en zijn ook wel degelijk weerbestendig. Is het dan nog nodig om met enige regelmaat je loungeset te onderhouden? Wij leggen het je uit.

Ondanks dat loungesets geschikt zijn om het gehele jaar buiten te staan is het ten zeerste aan te raden om enige bescherming te overwegen. Het materiaal en stof van de loungeset is zijn tegenwoordig van goede kwaliteit en daarmee goed beschermt tegen wind en wee. Maar wil je je loungeset er zo goed als nieuw uit laten zien en langdurig van hebben? Dan is het goed opbergen wanneer je je loungeset niet gebruikt zeker een must.

Wat voor onderhoud aan je loungeset?

De diversiteit aan materialen loungesets zorgt er voor dat er verschillende manieren van onderhoud de juiste zijn. Zo kun je er rekening mee houden dan een houten loungeset meer onderhoud vergt dan een loungeset van kunststof of aluminium. Ondanks dat de kwaliteit van de materialen echt wel goed zijn, kun je dit beer Neem wel meenemen in je overweging op het moment dat je je loungeset gaat aanschaffen.

Houten loungeset onderhouden

Als je een mooie houten loungeset hebt, dan wil je dat het zijn natuurlijke stijl behoudt. Maak je loungeset op zijn minst één keer per jaar schoon met lauw water en een beetje sop. Zorg er daarbij voor dat je alle schimmels, algen en mos goed weggeschrobd hebt. Zijn de aangetaste plekken wat hardnekkig? Dan kun je gerust met een borstel of een spons boenen. Is het hout dusdanig aangetast dat je het niet weg krijgt met water en sop, kijk dan vor een speciale houtreiniger. Zo wordt het hout dieper gereinigd en kan het hout de oorspronkelijke kleur weer terugkrijgen.

Je kunt er ook voor kiezen om je loungeset een bepaalde kleur te geven, of juist verkleuring te voorkomen. In dat geval dien je gebruik te maken van onderhoudsolie of beits. Deze olie-gebaseerde producten zijn speciaal ontwikkeld om je houten loungeset op te knappen of in oude glorie te herstellen. Let wel op of je loungeset van hardhout is, want dit soort hout vergrijst namelijk al van zichzelf. Ben je van plan om een onderhoudsolie of beits te gaan gebruiken? Informeer jezelf dan altijd goed of het product geschikt is voor het type hout van je loungeset.

Is je loungeset gemaakt van teakhout? Dan dien je er van op de hoogte te zijn dat teakhout van nature een olie heeft die het materiaal beschermt. Om de kleur van het materiaal te behouden is het echter belangrijk om te oliën. Wanneer er meer of vaker olie wordt aangebracht kunt je een donkere kleur creëren . Wil je liever een lichtere kleur? Gebruik dan wat minder olie.

Loungeset van aluminium onderhouden

Tegenwoordig bestaan loungesets veelal voor een groot deel uit aluminium. En dat is niet zonder reden, aluminium vergt namelijk weinig onderhoud en is dus erg gemakkelijk. Doordat de aluminium loungesets in de meeste gevallen voorzien zijn van een bepaald soort poedercoating kan roest en vuil zich minder goed hechten aan het materiaal. Je dient wel met enige regelmaat te controleren of er open of beschadigde plekken zitten op het aluminium. Dit houdt in dat de beschermlaag niet meer intact is en daarmee ook minder beschermt.

Kunststof/wicker loungeset onderhouden

Niet alleen aluminium loungesets worden populairder, hetzelfde geldt namelijk voor kunststof loungesets. Wicker is een synthetisch kunststof dat om een aluminium frame gewikkeld wordt. Wicker kunststof is erg goed bestend tegen alle soorten windsinvloeden. Naast dat het er prachtig uit ziet is de kans op verkleuring een stuk kleiner en kan het materiaal niet uitdrogen of verrotten. Merken als 4 Seasons Outdoor zijn gespecialiseerd in dit synthetische vlechtwerk. Het is uitvoerig getest en blootgesteld aan zout wouter, lotions, chloor en andere stoffen waarmee loungesets te maken krijgen. Zo kun je er van verzekerd zijn dat dit vlechtwerk is voorbereid op alle omstandigheden. Het materiaal hoeft nauwelijks onderhouden te worden, maar toch is het aan te raden om je loungeset zo nu en dan schoon te maken. Zo kan vuil niet aan het materiaal hechten en schade veroorzaken.

De oplossing: bescherm je Loungeset met een loungesethoes

Uiteindelijk blijft er ongeacht het materiaal loungeset dat je hebt één manier de beste om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je tuinmeubel. En dat is natuurlijk het gebruiken van een loungesethoes. Door een loungesethoes te gebruiken op de momenten dat jij je loungeset niet gebruikt zorg je er voor dat de materialen weinig tot niet in contact komen met weersinvloeden. En ongeacht de kwaliteit of duurzaamheid van je product, is dit ten alle tijden het beste!

Een merk dat loungesethoezen van hoge kwaliteit maakt is bijvoorbeeld AeroCover. Door een van deze loungesethoezen te gebruiken zorg je dat jouw loungeset minder wordt blootgesteld aan de buitenlucht en kan je loungeset dus niet vies worden.

Nog een voordeel is er dat je bij aluminium of kunststof nog nauwelijks onderhoud hoeft te verrichten aan je loungeset. Dit scheelt veel schrobben en. Let er op dat je wanneer je je loungeset met een hoes van AeroCover bedekt, kan er nog steeds vocht en condens uit de hoes komen. Op deze manier wordt het risico op schimmels beperkt en hoeft u niet te wachten tot uw loungeset volledig droog is wanneer u een hoes aanbrengt.

Zorg er voor dat je de hoes zo strak mogelijk aanbrengt om zo te voorkomen dat het materiaal gaat klapperen of kan wegwaaien. Zeker wanneer het behoorlijk gaat waaien en regenen is de kans groot dat de hoes van plaats verschuift.

Laatste tip: als je geen hoes wilt gebruiken

Wil je geen hoes gebruiken maar toch wel je loungeset in goede staat behouden, dan kun je natuurlijk ook je loungeset binnen zetten!