tuin-aanbieding.nl
Helaas, we konden niks vinden met deze zoekopdracht...
Categorieen
Producten
banner-hout-of-wicker-tuinmeubelen

Hout of een Wicker tuinmeubel? De voor- en Nadelen, onderhoud en duurzaamheid

2023-04-04
5 minuten leestijd

Natuurlijke materialen zoals hout en geweven kunststof (wicker) zijn populaire keuzes voor tuinmeubelen vanwege hun duurzaamheid en stijlvolle uitstraling. Maar welke is beter voor jouw tuin: houten tuinmeubelen of wicker tuinmeubelen? In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van elk type meubel, hun onderhoudsvereisten, duurzaamheid en prijs bespreken om u te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Houten tuinmeubelen

houten-loungeset

Populaire houten tuinmeubelen

Voor- en nadelen van houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen hebben een aantal voordelen, zoals hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van houten tuinmeubelen:

Voordelen

 • Natuurlijke uitstraling: Houten tuinmeubelen hebben een warme, organische uitstraling die goed past bij het buitenleven. Het geeft een gezellige en natuurlijke sfeer aan je tuin.
 • Duurzaam: Houten tuinmeubelen zijn gemaakt van stevig en duurzaam materiaal en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Mits goed onderhouden kunnen ze vele jaren meegaan.
 • Tijdloos: Houten tuinmeubelen zijn tijdloos en gaan nooit uit de mode. Ze passen bij verschillende stijlen en kunnen gemakkelijk aangepast worden aan de stijl van jouw tuin.

Nadelen

 • Onderhoudsintensief: Houten tuinmeubelen hebben regelmatig onderhoud nodig om in goede conditie te blijven. Het is belangrijk om ze te behandelen met olie of beits om ze te beschermen tegen weersomstandigheden. Ook moeten ze regelmatig worden schoongemaakt om vuil en vlekken te voorkomen.
 • Kostbaar: Houten tuinmeubelen zijn over het algemeen duurder dan wicker tuinmeubelen van vergelijkbare kwaliteit.
 • Zwaar: Houten tuinmeubelen zijn zwaar en kunnen moeilijk te verplaatsen zijn, vooral als ze groot en massief zijn.

Wicker tuinmeubelen

wicker-loungeset

Populaire wicker tuinmeubelen

Voor- en nadelen van wicker tuinmeubelen

Wicker tuinmeubelen, ook wel geweven kunststof genoemd, zijn een populaire keuze vanwege hun lichtgewicht, onderhoudsvriendelijkheid en stijlvolle uitstraling. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van wicker tuinmeubelen:

Voordelen

 • Lichtgewicht: Wicker tuinmeubelen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verplaatsen. Dit kan handig zijn als je van plan bent om de meubelen regelmatig te herschikken of op te bergen.
 • Onderhoudsvriendelijk: Wicker tuinmeubelen hebben weinig onderhoud nodig en zijn eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek. Ook zijn ze bestand tegen weersomstandigheden en kunnen ze het hele jaar door buiten blijven staan.
 • Betaalbaar: Wicker tuinmeubelen zijn over het algemeen goedkoper dan houten tuinmeubelen van vergelijkbare kwaliteit.

Nadelen

 • Minder duurzaam: Wicker tuinmeubelen zijn over het algemeen minder duurzaam dan houten tuinmeubelen. Ze kunnen na verloop van tijd gaan verkleuren, vervormen of breken als ze worden blootgesteld aan zonlicht en weersomstandigheden.
 • Kunstmatige uitstraling: Hoewel wicker tuinmeubelen een stijlvolle uitstraling hebben, hebben sommige mensen het gevoel dat ze er minder natuurlijk uitzien dan houten tuinmeubelen.
 • Beperkte kleuropties: Wicker tuinmeubelen zijn over het algemeen verkrijgbaar in een beperkt aantal kleuren en stijlen, waardoor het moeilijk kan zijn om een optie te vinden die bij jouw smaak en stijl past.

Hoe wicker of hout onderhouden

Zoals eerder vermeld, hebben houten tuinmeubelen meer onderhoud nodig dan wicker tuinmeubelen. Hieronder vindt u enkele tips voor het onderhouden van uw tuinmeubelen:

Houten tuinmeubelen onderhouden

 1. Behandel de meubelen met olie of beits om ze te beschermen tegen weersomstandigheden. Doe dit minimaal één keer per jaar.
 2. Maak de meubelen regelmatig schoon om vuil en vlekken te voorkomen. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel.
 3. Verwijder eventuele schimmel- of meeldauwvlekken met een oplossing van water en azijn.

Wicker tuinmeubelen onderhouden

 1. Maak de meubelen regelmatig schoon met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.
 2. Verwijder eventuele vlekken met een oplossing van water en zeep. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen.
 3. Berg de meubelen op in een droge ruimte als je ze niet gebruikt om vervaging en vervorming te voorkomen.

Duurzaamheid

Houten tuinmeubelen zijn over het algemeen duurzamer dan wicker tuinmeubelen. Ze kunnen vele jaren meegaan als ze goed worden onderhouden en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Wicker tuinmeubelen zijn minder duurzaam en kunnen na verloop van tijd vervormen, verkleuren of breken als ze worden blootgesteld aan zonlicht en weersomstandigheden. Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige tuinmeubelen, ongeacht het materiaal, om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan.

Prijs

Houten tuinmeubelen zijn over het algemeen duurder dan wicker tuinmeubelen van vergelijkbare kwaliteit. De prijs van houten tuinmeubelen varieert afhankelijk van het type hout en de kwaliteit van het vakmanschap. Over het algemeen zijn teakhouten tuinmeubelen de duurste optie, terwijl goedkopere opties zoals grenen en vurenhout ook beschikbaar zijn.

Wicker tuinmeubelen zijn over het algemeen goedkoper dan houten tuinmeubelen en zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen. De prijs van wicker tuinmeubelen hangt af van de kwaliteit van het materiaal en het vakmanschap. Goedkope wicker tuinmeubelen zijn meestal gemaakt van goedkopere kunststof materialen en hebben een kortere levensduur dan hoogwaardige wicker tuinmeubelen.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de prijs van tuinmeubelen niet de enige factor is om te overwegen bij het maken van een aankoopbeslissing. Het is ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit, duurzaamheid en onderhoudsvereisten van de meubelen om ervoor te zorgen dat ze aan uw behoeften voldoen en lang meegaan.

Veelgestelde vragen

Zijn houten tuinmeubelen beter dan wicker tuinmeubelen?

Het antwoord op deze vraag hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Houten tuinmeubelen hebben over het algemeen een natuurlijkere uitstraling en zijn duurzamer dan wicker tuinmeubelen. Wicker tuinmeubelen zijn echter onderhoudsvriendelijker en over het algemeen goedkoper dan houten tuinmeubelen. Het is belangrijk om te overwegen welke factoren voor u het belangrijkst zijn bij het maken van een aankoopbeslissing.

Hoe kan ik mijn houten tuinmeubelen onderhouden?

Om uw houten tuinmeubelen goed te onderhouden, moet u ze regelmatig schoonmaken en behandelen met olie of beits om ze te beschermen tegen weersomstandigheden. Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen en zorg ervoor dat u uw meubelen opbergt in een droge ruimte als u ze niet gebruikt.

Zijn wicker tuinmeubelen duurzaam?

Wicker tuinmeubelen zijn over het algemeen minder duurzaam dan houten tuinmeubelen. Ze kunnen na verloop van tijd gaan verkleuren, vervormen of breken als ze worden blootgesteld aan zonlicht en weersomstandigheden. Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige wicker tuinmeubelen om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan.

Kan ik wicker tuinmeubelen het hele jaar buiten laten staan?

Ja, wicker tuinmeubelen kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en hebben weinig onderhoud nodig. Het is echter wel aan te raden om uw wicker tuinmeubelen te beschermen tegen regen en vochtigheid door ze af te dekken met een beschermhoes of ze op te bergen in een droge ruimte als u ze niet gebruikt.

Kan ik houten tuinmeubelen het hele jaar buiten laten staan?

Het hangt af van het type hout en de kwaliteit van het vakmanschap. Teakhouten tuinmeubelen zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Andere houtsoorten zijn echter gevoeliger voor weersinvloeden en moeten worden opgeborgen in een droge ruimte als u ze niet gebruikt. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen voor het onderhoud en de opslag van uw houten tuinmeubelen.

Kan ik wicker tuinmeubelen schoonmaken met een hogedrukreiniger?

Hoewel wicker tuinmeubelen over het algemeen bestand zijn tegen water en vocht, is het niet aan te raden om ze schoon te maken met een hogedrukreiniger. Het kan het materiaal beschadigen en ervoor zorgen dat het sneller verslijt. Gebruik in plaats daarvan een zachte borstel en mild reinigingsmiddel om uw wicker tuinmeubelen schoon te maken.

Kan ik mijn houten tuinmeubelen behandelen met verf?

Ja, u kunt uw houten tuinmeubelen behandelen met verf om ze een nieuwe uitstraling te geven. Het is echter belangrijk om te investeren in verf die geschikt is voor buitengebruik en die het hout niet verstikt. Zorg er ook voor dat u uw meubelen goed voorbereidt voordat u begint te schilderen door ze schoon te maken en te schuren.

Conclusie

Bij het kiezen tussen houten en wicker tuinmeubelen is het belangrijk om rekening te houden met de voor- en nadelen van elk type meubel, hun onderhoudsvereisten, duurzaamheid en prijs. Houten tuinmeubelen hebben over het algemeen een natuurlijkere uitstraling en zijn duurzamer dan wicker tuinmeubelen, maar ze vereisen meer onderhoud en zijn over het algemeen duurder. Wicker tuinmeubelen zijn onderhoudsvriendelijker en goedkoper, maar zijn over het algemeen minder duurzaam dan houten tuinmeubelen.

Het is belangrijk om de tijd te nemen om uw opties te overwegen en te investeren in hoogwaardige tuinmeubelen die aan uw behoeften voldoen en lang meegaan. Of u nu kiest voor houten of wicker tuinmeubelen, zorg ervoor dat u ze regelmatig onderhoudt en beschermt tegen weersomstandigheden om ervoor te zorgen dat ze er op hun best uitzien en zo lang mogelijk meegaan.